Urechi infundate? Vezi cele mai eficiente metode pentru desfundarea urechilor in timpul calatoriei cu avionul.

De cele mai multe ori călătoriile cu avionul sunt evitate, deoarece provoacă un disconfort mare prin înfundarea urechiilor. Explicaţia ştiinţifică a acestui lucru este faptul că prin trompa lui Eustachio, un canal foarte subţire care face legătura dintre ureche şi fundul nasului, se egalizează presiunile de o parte şi de alta a timpanului, iar la o decolare bruscă există variaţii mari de presiune iar timpul este prea scurt pentru a aduce la egalitate presiunea schimbată de afară şi cea din interiorul urechii medii. Timpanul este tras de vidul din ureche şi nu mai vibrează corespunzător, dând senzaţia de ureche înfundată. Dacă exista şi inflamaţii în această conductă subţire a lui Eustachio sau înfundări ale nasului atunci apare sau se accentuează durerea în ureche.

Pentru a evita şi rezolva rapid înfundarea urechilor exista o bună metodă, aplicată de unele companii aviatice, şi anume, oferirea unei bomboane la decolare si o alta la aterizare. Explicaţia este că înghiţind propria salivă, în mod repetat se deblochează urechea. O alta metodă eficientă este mestecarea unei gume.

De ce se desfundă urechile când înghiţim în mod repetat în sec? În primul rând, pentru că muşchii implicaţi în procesul de înghiţire se află de o parte şi de alta a trompei lui Eustachio. Când înghiţim în sec, aceşti muşchi se mişcă şi obligă şi trompa lui Eustachio să se clintească. Prin mestecare, trompa se închide şi se deschide, egalizând astfel presiunea de pe laturile timpanelor.

Multumim
Dr. Furedi Izidor
Medic specialist ORL
Esthera Medical Center

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *